Dvojciferné preferencie má okrem Smeru-SD aj KDH

27.09.2012 Bratislava

Bratislava 27. septembra (TASR) - V prípade, že by sa parlamentné voľby konali tento mesiac, ich víťazom by sa stal vládny Smer-SD, ktorý by volilo 42 percent ľudí.

Symbolickú dvojcifernú hranicu desať percent by prekonalo aj opozičné KDH, ktorému by svoj hlas dalo 11,7 percenta Slovákov. Medzimesačne si tak hnutie Jána Figeľa polepšilo o 2,3 percenta. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus zverejneného na jej webe, ktorý sa uskutočnil v prvej polovici septembra na reprezentatívnej vzorke 1052 respondentov.

Päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu by prekonalo celkom šesť politických strán. Druhou najsilnejšou opozičnou stranou podľa bola podľa prieskumu v septembri SaS. Svoj hlas by liberálom dalo 8,9 percenta respondentov. Nasledovali SDKÚ-DS s 8,3 percenta priaznivcov a hnutie OĽaNO s 6,3-percentnými preferenciami. Kým strana Pavla Freša (SDKÚ-DS) si medzimesačne nepatrne polepšila, matovičovcov by oproti augustu volilo o 1,7 percenta ľudí menej. Posledná strana, ktorá by sa dostala do Národnej rady SR, by bol Most-Híd (6,0 percenta).

Mimo parlamentu, rovnako ako teraz, by skončilo SMK, ktorému by svoj hlas dalo 4,5 percenta respondentov. Nasledovali SNS (3,9 percenta) a KSS (2,3 percenta). Hnutie Nová väčšina exministra vnútra Daniela Lipšica nebolo do prieskumu zaradené, nakoľko ohlásilo svoj vznik až v čase distribúcie dotazníkov.

Preferencie boli vypočítané z odpovedí 60,5 percenta opýtaných, rozhodnutých, ktorú stranu by volili. Ďalších takmer 17 percent respondentov nevedelo alebo nechcelo o svojich preferenciách hovoriť a necelých 23 percent by v septembri voliť nešlo.
 

Vyberte región